tiistai 18. maaliskuuta 2014

Hallittu kaaos

Eilisten leikkien jälkeen lastenhuoneet näyttivät tältä:
Ainon ja Einon huone ei ollut niin paha. Kaikki lelut sieltä oli roudattu huoneiden ulkopuolelle mm. eteiseen siskonpediksi ja trampoliiniksi. Olohuoneessa oli piknik. On siis selvää, että jos meille yllättäen tulee joku käymään, koti ei todellakaan ole kuin suoraan sisustuslehdestä. Ennen jaksoin kulkea lasten perässä ja patistaa siivoamaan (eli minä siivosin), nyt siivoamme yhdessä yhdellä kertaa kaikki leikit. 

Pitkin päivää yritän pitää siistinä keittiön ja kodinhoitohuoneen. Erityisesti tiskipöydän päätyyn ja kodinhoitohuoneen pöydälle kasaantuu päivän aikana kasa tavaraa: työkaluja, valmiita ja keskeneräisiä taideteoksia, askarteluvälineitä, kaikkea mitä pienet eivät saa laittaa suuhun, tavaroista irronneita palasia ja osia, pattereita, pompuloita, hiuspinnejä, puoliksi syötyjä omenoita ja kännyköiden latureita. Kun saan tavarat pois, uutta alkaa kerääntyä.

Olen joskus iltaisin yrittänyt olla välittämättä lattialla lojuvista tavaroista tai viikkaamattomista pyykeistä. Ei onnistu. Laitan ne mieluummin illalla pois kun herään aamulla jo valmiiseen sekamelskaan. Se ei vie kuitenkaan kun puoli tuntia laittaa tavarat omille paikoilleen, ja niin meidän talon jäätävä tavaramäärä pysyy jotenkuten aisoissa. Vaikkakaan en ole lainkaan sellainen tavaraa keräävä tyyppi, jokaisen käyttövaatteet, kengät, lasten lelut ja kirjat vievät tarpeeksi tilaa. 

Eino nukkui yön ilman vaippaa. Käytimme hänet pissalla vielä ennen kuin menimme itse nukkumaan. Ainolla toimi aikanaan sama, tosin tajusimme sen vasta kun olin pessyt kaksi viikkoa lakanoita ja peittoja. Jos tällä kertaa pääsisin vähän helpommalla.

Tänään huomasin, että Eino osaa piirtää hienoja traktoreita ja niihin peräkärryjä sekä kuoria itse appelsiinin kokonaan. Touko on oppinut taputtamaan ja tervehtimään kättä nostamalla. Joskus tuntuu, että varsinkin pienimmät kasvavat ja oppivat uusia asioita ihan varkain. Joku kaunis päivä sitä vain havahtuu siihen, että hei, tuokin jo kävelee.

Toukon lempparipuuhaa on muuten tiskikoneen tyhjennys. Varsinkin silloin kun astiat ovat likaisia. Niin että jos sen hetken ehdin ajatella, että nyt on kaikki suunnilleen järjestyksessä, joku keksii uutta tekemistä; pissaa kaaressa pottaan vessanpöntöllä seisten, tekee sohvasta majan tai kaataa maidot lattialle. <3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti