torstai 30. lokakuuta 2014

Lapselta toiselle

Eilen kävin elämäni ensimmäisillä Nosh-kutsuilla. Kuten arvata saattaa, vaatteet olivat kerrassaan ihania. Sekä lasten-että aikuisten vaatteista löytyi monta suosikkia, mutta ehdottomasti eniten ihastuin lasten multiraita-kuoseihin. Siitä innostuneena päätinkin hommata kaikille lapsille, myös tulevalle pienelle, samaa sarjaa. En olisi ikinä uskonut, että jonain päivänä tulen pukemaan koko porukan samanlaisiin vaatteisiin! Itselleni tilasin mustapohjaiset printti-leggingsit, olen jo pitkän aikaa haaveillut kuvioiduista leggareista, mutta jotenkin olen törmännyt vain pelkkiin eläin-kuoseihin, mistä en pidä sitten en ollenkaan.

Tässä (huonolaatuinen) kuva multiraita-vaatteista.
Eilen pohdittiin samalla myös laadukkaiden vaatteiden kestävyyttä. Meillä korostuu erityisesti vaatteiden käyttöikä lapselta toiselle ja jäin tätä asiaa illalla vielä pohtimaan. Meiltä on aika automaattisesti mennyt Ainon "tyttömäiset" vaatteet suoraan serkku-tytölle ja häneltä hänen pikkusiskolleen. Joitakin yksittäisiä, Ainolle hankittuja vaatteita on Toukolla käytössä nyt.

Kysymys kuuluu siis: olenko kokenut, että ns. kalliimmat vaatteet ovat kestäneet paremmin kuin halvemmat?

Vastaus kuuluu: vaihtelevasti. Melko yllättäen minusta myös monet halvemmat vaattet ovat kestäneet pesusta toiseen yhtä hyvänä kuin "laadukkaammat". Itse suosin laadukkaampia vaatteita sen takia, että ne valmistetaan paljon eettisemmin ja ekologisemmin kuin halpis-ketjujen vaatteet. Minusta sillä on suuri merkitys, onko vaate valmistettu hyvistä materiaaleista työntekijöiden hyvät työolosuhteet huomioon ottaen.

Mutta jos verrataan pelkästään kestävyyden kannalta, niin kyllä minusta moni halvempi merkki yltää samalle viivalle kalliimpien kanssa.

Tässä muutama esimerkki Toukon tämänhetkisistä vaatteista, mitkä ovat olleet meillä käytössä ensimmäisestä lapsesta saakka. Punainen raita-body ja mustapohjainen pallo-paita ovat Marimekkoa, puna-valko-raitainen huppari, oranssi peruspaita ja raidalliset housut ovat Lindexiltä. Raita-housut ovat tulleet meille käytettynä eli minun laskelmieni mukaan ne ovat olleet kuuden lapsen jalassa. Nyt huomasin tarkasti syynätessä, että polven kohdalle on ilmestynyt pieni reikä. Samoin oranssissa paidassa (mikä on alunperin kyllä ollut valkoinen, sittemmin jostain kumman syystä se on värjätty :D) huomasin pienen reiän hihassa. 

Marimekon vaatteiden odottaakin kestävän isältä pojalle, sen verran hintavia ne ovat. Mutta Lindexitkin ovat kestäneet minusta erinomaisesti ja ovat vielä käyttökelpoisia.

Seuraavissa vaatteita, mitkä on hommattu Einolle. Touko on siis kolmas joka näitä käyttää ja varmasti nämä menevät käyttöön vielä seuraaville. Kolme vasemmapuoleista ovat Me&I:ta, taaimmainen raita-body Tuttaa ja kuvassa oikealla housut Kids Choisen ja harmaa body Finnwearin.

Ihan yhtälailla ovat minusta kaikki nämä kestäneet, merkistä riippumatta vaate on joko enemmän tai vähemmän nukkaantunut, varsin käyttökelpoisia kuitenkin kaikki vielä. Parhaassa kunnossa taitaa olla turkoosi pöllö-paita, siinä materiaali on jotenkin todella hyvä, ohut ja joustava (95% puuvillaa, 5% elastaania). Voi kun niitä tehtäisiin nykyäänkin enemmän, kangas ei ole edes nukkaantunut.

Huonosti kestäneistä vaatteista minulle on jäänyt erityisesti mieleen pari H&M:n bodya, jotka sai heittää parin pesun jälkeen pois. Toisaalta meillä on nytkin käytössä samaisen ketjun bodyja, mitkä ovat kestäneet todella hyvin vaikka ovat olleet jo valmiiksi käytettyjä.

Aina välillä tulee seurailtua keskusteluja vaatteiden laadusta, ja sen olen huomannut, että oli merkki mikä tahansa, aina löytyy kehitettävää ja jotain yllättävää. Tämä on varmasti sellainen aihe, mistä voisi kirjoittaa kyllästymiseen saakka, eikä mitään yhtäläistä johtopäätöstä löytyisi ikinä. 

Onko teillä muilla jokin ehkä yllättäväkin suosikkivaate, mikä on kestänyt vuodesta toiseen hyvänä?

Nyt lopetan tämän vaate-paasauksen ja rupean tekemään kananmunakastiketta. 

"Loppukevennykseksi" Ainon kysymys aikuisuudesta: Äiti, sitten kun sinä olet aikuinen, oletko sinä kuollut?

2 kommenttia:

  1. Ai että,mun lempiaihe :) Tunnetusti voisin pitää tästä monen tunnin monologin, mutta ei sitä kukaan jaksa kuunnella. Meillä kiertää vaatteet isoveljensä pikkusiskolle hyvin sujuvasti ulkovaatteet myöten. Merkkejäkin on jos vaikka mitä,mut ihan ehottomia lemppareita ovat Metsolan ja MeandIn vaatteet,niin kuoseiltaan,kestävyydeltään kuin malliltaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsolalla on kyllä ihania vaatteita myös! On ollut hauska huomata muuten sekin, kuinka oma maku on muuttunut vuosien varrella: niistä vaatteista, mitä en olisi ikinä ensimmäiselle pukenut, on sittemmin tullut ihan lemppareita. Ja toisinpäin! :)

      Poista