torstai 20. marraskuuta 2014

Tänään on lasten päivä!

Tänään vietetään kansainvälistä lasten oikeuksien päivää. Kumma kyllä, en ole aikaisempina vuosina noteerannut tätä päivää juuri mitenkään, vaikka sitä on vietetty marraskuun 20. päivä jo vuodesta 2002. Vasta lähiaikoina olen kiinnostunut siitä, mitä ihmettä lapsenpäivä oikeasti tarkoittaa. 

Lainasin kirjastosta pari viikkoa takaperin lapsille (itselleni) Lasten Oman Vuosikirjan. Kirja sisältää kaikki vuoden juhlapäivät ja kuvauksen niistä, mm. kansainvälisestä nallepäivästä, kekristä ja halloweenista.Kun luin kirjasta, että päivän syntyyn on olennaisesti vaikuttanut kaksi merkittävää sopimusta (vuonna 1959 YK:n ensimmäinen lapsen oikeuksien julistus JA vuonna 1989 lapsen oikeuksien sopimus) eksyin lukemaan näitä oikeuksia kyseisistä julistuksista. Tässä muutama kohta:

"Lapsen tulee saada nauttia sosiaalista turvaa. Hänen tulee saada kasvaa ja kehittyä terveenä. Lapsen ja hänen äitinsä on sen vuoksi saatava erityistä hoitoa ja huolenpitoa siihen luettuna asianmukainen hoito ennen ja jälkeen synnytyksen. Lapsella tulee olla oikeus asianmukaiseen ravintoon, asumiseen, virkistykseen ja lääkintähuoltoon."

"Lapsi tarvitsee kehittyäkseen tasapainoiseksi yksilöksi rakkautta ja ymmärtämystä."

"Lapsella on oikeus saada koulutusta, jonka ainakin alkeisasteella tulee olla maksuton ja pakollinen. Hänen tulee saada koulutusta, joka edistää hänen yleissivistystään ja suo jokaiselle yhtäläisen mahdollisuuden kehittää kykyjään, yksilöllistä arvostelukykyään sekä moraalista ja sosiaalista vastuuntuntoaan tullakseen hyödylliseksi yhteiskunnan jäseneksi."

"Lasta on suojeltava kaikelta laiminlyönneiltä, julmuudelta ja väärinkäytöltä. Häntä ei saa missään muodossa saattaa kaupankäynnin kohteeksi."

Vaikka meille nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä, en voi olla ajattelematta niitä lapsia, joiden kohdalla kaikki tai ei mikään näistä periaatteista toteudu. Minulla tökähtää ajatus hyvin nopeasti, kun meitin mitä tapahtuisi, jos omat lapset joutuisivat esimerkiksi kaupankäynnin kohteeksi. Pelkkä ajatus on niin hirveä, että se nostattaa kyyneleet silmiin enkä pysty ajattelemaan asiaa enempää.

Eikä niitä lapsia, joita kaikki nämä oikeudet eivät syystä tai toisesta tavoita, tarvitse välttämättä etsiä kovinkaan kaukaa. Kiitos informaatiotulvasta ja lööpeistä medialle, mikä jaksaa muistuttaa meitä siitä, että myös "hyvinvoivissa" valtioissa voi olla suuria epäkohtia koskien lasten oikeuksia. Mutta periaattena sopimukset ovat hienoja, ja jos niistä muistuttaminen voi pelastaa yhdenkin lapsen, se kannattaa. 

Toukolle nousi eilen illalla kuume melkein 39 asteeseen. Yön hän nukkui kuumeesta huolimatta hyvin. Sulo sai aamulla hepulin, kun Puuha Pete-paita oli tuhriintunut viiliin edellisenä iltana, eikä sitä voinut laittaa heti aamulla päälle.

Olisipa kaikilla lapsilla mahdollisuus nukkua sairaudesta huolimatta hyvin tai hermostua siitä, jos kulahtanut lemppari-paita on likapyykkikorissa. <3  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti