tiistai 6. tammikuuta 2015

Sisustussuunnitelmia ja -unelmia

Aurinko paistaa! Mieletöntä. Vaikka ulkona paukkuu yli 20 asteen pakkanen, lisääntynyt valo on silti hyvin tervetullutta. Auringon paiste saa katseeni kääntymään kodin pieniin ja suuriin yksityiskohtiin ja joulun jälkeen on virkistävää järjestellä paikkoja ja unelmoida uudistuksista. Vaikka joka vuosi haikein mielin viemme joulukuusen pois, näyttää koti ihanan avaralta ja raikkaalta joulukoristeiden riisumisen jälkeen. Valot ja tähti saivat vielä jäädä, ovathan illat edelleen todella pimeitä ja pitkiä. 

Pari viikkoa ennen joulua kävimme mieheni kanssa kahdestaan Ikeassa (wow, emme ole varmaan ikinä käyneet siellä kahdestaan) ostamassa mm. sohvan. Olin jo pitkän aikaa ollut kyllästynyt vanhaan, eikä sitä meinannut saada enää kunnolla edes puhtaaksi: lasten töherrykset jollain super-tussilla ja rasvatahrat raheissa eivät lähteneet sitten millään. Istuintyynyistä kumpikin vetoketju oli hajalla ja selkätyynyistä alkoivat saumat aueta. Siinä oli tekosyitä riittämiin ja olihan tämä sohva ollut meillä jo yli kuusi vuotta - halpissohvaksi kesti siis meidän käytössä erinomaisesti.

Mitään luxus-sohvaa emme ostaneet vieläkään, siihen voi panostaa sitten aikanaan, kun lapset ovat isompia. Ikeasta löytyi juuri meidän (kyllä, meidän kummankin) makuun sopiva kolmen istuttava sohva, missä kangas on mielestäni helppo pitää puhtaana (varmaan tärkein ominaisuus meidän huushollissa) eikä valkoiset koirankarvat takerru tai pomppaa heti silmille.
KIVIK 3:n istuttava sohva IKEA KIVIK on mitoitukseltaan reilu sohvasarja, jonka istuimet ovat pehmeitä ja syviä ja tukevat selkää hyvin.Sohva toi olohuoneeseen toivottua raikkautta (edellinen oli jo aika tunkkainen) ja on nyt kuukauden käytön jälkeen osoittautunut helppohoitoiseksi ja oikein mukavaksi löhötä. Yhden uuden huonekalun hankinta tuo tietenkin monesti muitakin muutoksia (harmi), minun piti vaihtaa olohuoneen harmaat verhot "sivumakkariin", koska ne olisivat olleet liian saman väriset sohvan kanssa. Olkkariin sopi siis nyt hyvin perusvalkoiset verhot. Alhaalla kuva kaaosmaisesta olohuoneesta ennen uutta järjestystä.
Samalla ostimme lipaston Einon huoneeseen (syö muuten ihan jäätävän ison määrän leluja: mitä vähemmän avohyllyjä, sitä paremmin paikat pysyvät järjestyksessä), ennen huoneessa ollut lipasto on nyt pyhitetty vauvan vaatteille. Keittiön pöydän ääreen ostimme mustan penkin. On muuten todella kätevä sekin, monta pientä pyllyä mahtuu istumaan vierekkäin eikä Toukolla ole enää niin montaa tuolia raahattavana pitkin kämppää.
Seuraava "projekti", jolle olen nyt suonut jo muutaman ajatuksen, on meidän olkkarin ja sivumakkarin väliin rakennettava väliseinä. Alunperin suunnitelmissa oli rakentaa seinä ennen joulua, mutta jotenkin kummasti koko joulukuu kului ihan muissa merkeissä.


Sivumakkari, tuleva väliseinä alkaa suunnilleen valkoisen lipaston ja terassin oven välistä.

Toisaalta, hyvä niin, sain nimittäin haudutettua ajatuksia seinän suhteen tarpeeksi kauan: nykyään olen oppinut harkitsemaan, sillä jos jokin ratkaisu ei tunnu hyvältä, en ryntää sitä suinpäin toteuttamaan, koska todennäköisesti kadun hätiköintiä sitten myöhemmin. Koska seinän rakentamisella ei ole ollut kiire, olen osittain tiedostamattakin siirtänyt sen suunnittelua sihen, että aika on kypsä. Ja nyt se tuntuu kypsältä: suurimmaksi "ongelmaksi" projektin suhteen kasvoi ovi. En oikein millään osannut päättää, millainen ovi väliseinään sopisi: tavallinen makuuhuoneen ovi olisi tietenkin ollut simppeli ja helppo valinta, mutta jotenkin se tuntui tylsältä. Ajatus pariovista on ollut paras, mutta että millaiset, se kysymys osoittautui hankalaksi. Jossain vaiheessa mietittiin ihan pelkkää oviaukkoa, eli ovia ei olisi välttämättä laitettu ollenkaan, koska olohuone pienenee paljon seinän myötä ja "aukko" olisi voinut jättää tilan hieman avarammaksi. Mutta koska sivuhuone on jo nyt meidän makkari, olisi kuitenkin ihan kiva, että siellä säilyisi osittain myös oma rauha. Sitten syntyi ajatus umpinaisista, kapeista pariovista. Tähän tyyliin:Ovien ei välttämättä tarvitse olla edes vanhat, tietenkin sellaiset olisivat unelmien täyttymys, mutta niiden hinnat ovat sen verran korkealla, että taitaa jäädä haaveeksi. Mutta idea on jo syntynyt eikä sitä voi jättää toteuttamatta! Olisihan pariovi jo itsessään osa sisustusta ja aika kiva yksityiskohta.

Seuraava ongelma onkin se, mistä tällaiset ovet löytyy. Mieheni lupasi rakentaa sellaiset itse, mutta tietenkin helpointa olisi, jos ne löytyisivät valmiina. Kaupat vaan näyttävät tarjoavan ainostaan sellaisia ikkunallisia pariovia, jotka ovat minun makuuni turhan leveitä eivätkä ihan vastaa sitä mielikuvaa, mikä minulla nyt lopputuloksesta on. Täytyy jatkaa etsintöjä, ehkä meitä vielä onnistaa. 

Väliseinän kummallekin puolelle tulee tapetti. Eilen keskustelimme siitä, minkä tyylistä tapetti voisi olla, ja ennakkoluuloistani huolimatta pääsimme jo tässä vaiheessa sopuun (yllttävän helposti vieläpä) esimerkiksi olohuoneen puoleisen seinän värisävyistä ja tyylistä. Vaihtoehtojahan on ihan hirvittävästi, joten helppo valinta ei missään nimessä tule olemaan. Jos olisin hirvittävä tyranni eikä miehelläni olisi minkäänlaista tyyliä, valitsisin tapetit kokonaan itse. Mutta koska en ole tyranni ja miehelläni on oikeasti silmää näihin juttuihin, teemme valinnan yhdessä. ;)

Ehkä tyyli tulee olemaan jotain tähän suuntaan:

     

  

Samasta syystä keittiömme on ollut ilman valaisinta siitä lähtien, kun muutimme. Katossa on kyllä monta pientä spotti-valoa (siksikö niitä sanotaan?), joten pimeässä emme ole olleet, mutta keittiön pöydän päällä roikkuvaa lamppua ei ole koskaan vielä ollut. Aina välillä olen yrittänyt ehdottaa jotain, mutta ennen eilistä emme olleet löytäneet vaihtoehtoa, mikä miellyttäisi kumpaakin: keittiön lamppu on melko näkyvä osa koko tupaa, joten siihen ei ole voinut valita mitä tahansa. Mutta nyt, tällainen saattaisi sopia (meille kummallekin)! :)

IKEA Kattovalaisimet'

Aurinkoa teidän muidenkin päivään! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti