maanantai 4. toukokuuta 2015

Mitä tänään syötäisiin? #1

Nyt seuraa arkisimmistakin arkisin juttusarja: mitä me syödään. Tähän liittyy tietenkin olennaisesti se, mitä kaupasta kotiin kannetaan ja kuinka paljon rahaa ruokaan menee. Yritän parhaani mukaan kirjata tänne tältä viikolta ostokset, syömiset ja juomiset. Haemme sekä ruoat että päivittäistavarat yleensä samasta kaupasta, joten kustannukset saattavat sisältää myös esimerkiksi vaippoja ja pesuaineita.

Tänään söimme aamupalaksi kaurapuuroa, Aino sai lisäksi kaakaota.

Aamupäivän ulkoilun jälkeen lähdin käymään poikien ja Liinan kanssa kaupassa. En ole "kauppa-uskollinen" tyyppi, vaan valitsen ruokakaupan fiiliksen ja olosuhteiden mukaan: K-Supermarkettiin on mentävä, jos ostoskärryn poletti on unohtunut kotiin tai sopivan kokoista kolikkoa ei ole lompakossa; S-Markettiin menen hyvien tarjousten (esimerkiksi irtokarkit ;)) perässä. Eniten kuitenkin käymme varmaan Lidlissä, varsinkin kun kyseessä on ihan peruselintarvikkeiden osto ja lapset ovat mukana. Jos olen suunnitellut leipovani tai tekeväni jotain erikoisempaa, on mentävä jompaankumpaan isommista marketeista, koska niissä valikoima on paljon laajempi. Ennen kiersin Lidlit kaukaa, koska tykkään ostaa kotimaisia tuotteita, mutta sitten huomasin, että sieltähän saa lähestulkoon kaiken tarvittavan kotimaisena.

Pyrimme käymään kerran viikossa kaupassa. Tämä toimiikin erittäin hyvin, on vain nähtävä vähän enemmän vaivaa kun viikon ruoat on suunniteltava etukäteen. Ilman täydennyskäyntejä emme kuitenkaan enää selviä, sillä yleensä aina jossain vaiheessa loppuu maito, leipä, juusto tai kaurahiutaleet. 

Tänään kävin Lidlissä. Ajattelin ostavani vain vähän jotakin, kävisimme sitten paremmalla ajalla isommilla ostoksilla. Tämä ei tietenkään onnistunut kuin osittain, en osaa ostaa vähäsen (yhtään mitään). Toukolle sopivat vaipat jäi ostamatta: en ole viikkokausiin saanut ostettua Lidlistä Muumi-vaippoja, koska niitä ei ole siellä ollut. Vaipat täytyy siis ostaa toisesta kaupasta ehkä huomenna tai ylihuomenna, heti kun jotain muuta asiaa keskustaan tulee. Jos ei muuten niin iskä saa käydä hakemassa, kun hän kuitenkin keskustan ohi työmatkalla ajaa. 

Kaupasta ostin lohta, kurkkua, pari mangoa, tertun banaania, tomaattia, paprikaa,  2kg omenoita, kilon porkkanoita, pussillisen avokadoja, 3 kg uuniperunoita, pari pussillista jääsalaattia, paketin mars-jäätelöitä, 1,5 kg peruna-sipuli-sekoitusta, 7 litraa maitoa, kuohukermaa, juustoraastetta, meetvurstia, lasagne-levyjä, 2 kg kaurahiutaleita, paseerattua tomaattia, 4 pilttiä (mm. isommille evääksi kerhoon), neljä pussia Reissumies-ruisleipää, paketin (700g) jauhelihaa.

Nämä ostokset maksoivat 54,85 €.Eilen kävin illalla Naisvoimistelijoiden kevätnäytöksestä (Aino esiintyi ryhmänsä mukana) tullessamme pikaisesti kaupassa. Ostin mm. juustoa (kilon köntti), fetasalaattitarpeet, patonkia, Oivariinia, lapsille pillimehut ja liivinsuojia, rahaa meni vajaa 30 euroa. Jääkaapissa/kaapeissa oli tänään valmiina mm. 1,5 litraa maitoa, 2 kg perunoita, kenno kananmunia, punajuuria, pari maissia, mummun tekemää mehua, pari omenaa, päärynä, pussi Vaasan ruispaloja, patonkia ja n. kilo kaurahiutaleita.

Näillä siis lähdetään uuteen viikkoon. Kun tulimme kaupasta kotiin, otimme Ainon eskarista kyytiin, kotona olimme hieman yhden jälkeen. Kun aamupäivä on venähtänyt reippaasti yli puolenpäivän, on aika luksusta, että jotakin ruokaa on valmiina. Söimme kaikki eilistä nakkikastiketta ja perunoita. Lapset söivät ruoan kanssa ruisleipää ja joivat maitoa, minä fetasalaattia ja maitoa. Touko ja Sulo söivät lisäksi omat pilttinsä, Eino omenan. Jälkkäriksi söimme jätskit. 

Ruoan jälkeen tein lohikiusauksen uuniin (1,5 kg peruna-sipuli-sekoitusta, vajaa kilo lohta, kermaa). Iskä syö sitten töistä tultuaan sitä, lapset todennäköisesti samalla välipalaa. Tällä viikolla ruoka-ajat ovat vähän kummalliset: normaalisti iskä on kahteen saakka töissä, mutta ainakin parin kolmen päivän ajan hänen on oltava töissä neljään.

Tähän päätän tämän päivän ruoka-raportin, mukavaa alkanutta viikkoa!

3 kommenttia:

  1. Heippa! Täällä sinua seurailee toinen suurperheen äiti (6 lasta). Olen jäänyt aivan "koukkuusi" ��, koska kirjoitat kaunista suomea ja vielä tosi hauskasti. On mukavaa seurata ihanan perheesi arkisia touhuja. Kirjoitat lämmöllä ja kuvaat elämääsi rehellisesti. Ihania kevätpäiviä toivottelee Mari!

    VastaaPoista
  2. Hymiöt muuttuivat kysymysmerkeiksi... Hih!

    VastaaPoista