tiistai 2. kesäkuuta 2015

Loma-arki: maanantai

Vähän tulee nyt viiveellä maanantain touhut, parhaani yritän. :)

Maanantai alkoi unisissa merkeissä: koska Aino jäi eskarista kesälomalle, kenenkään ei tarvinnut (paitsi iskän tietysti, pus) herätä herätyskelloon. Liina heräsi ennen kahdeksaa (nukkui koko yön heräämättä, jihuu) tissille, nousin hänen kanssaan ylös. Hörpin sohvalla kahvia kaikessa rauhassa jotain sportti-lehteä lukien. Oli ihanaa istua hetki ihan rauhassa, kuunnellen Liinan "höpötystä" ja isompien unituhinaa. 

Isommat heräilivät vuoron perään kahdeksan ja yhdeksän välillä, viimeisenä taisi nousta Touko yhdeksän jälkeen. Siinä kohtaa olin jo keittänyt kaurapuuron, pedannut suurimman osan sängyistä ja raivannut edelliseltä illalta jääneitä tavaroita, astioita ja vaatteita omille paikoilleen. Kun kaikki olivat syöneet aamupalan, pakkasin lapset autoon ja lähdimme koulun pihalle ulkoilemaan. Perillä olimme jo ennen kymmentä, mikä on kyllä ihan ennätysaika siihen nähden, että heräsimme niin myöhään. Liina viihtyi ensin hyvän aikaa vaunussa, nukahtikin hetkeksi. Ennen puoltapäivää Liina kävi nälkäiseksi, mutta koska isommilla oli hyvät leikit kavereiden kanssa kesken, syötin hänet ulkona. Aino murjotti osan ajasta autossa, milloin minkäkin takia: hänellä kestää aina hetken tottua näihin uusiin tilanteisiin ja hän ottaa herkästi itseensä, jos esimerkiksi jokin ei mene hänen haluamallaan tavalla. No, jos viikon päästä olisi jo parempi ja hän olisi tottunut loma-arkeen.

Tulimme kotiin vasta puolenpäivän jälkeen. Onneksi ruokaa oli valmiina eikä Toukoakaan tarvinnut kiirehtiä päiväunille, koska hän heräsi niin myöhään. Ulkona ripsi vähän vettä ja lapset rauhoittuivat ruoan jälkeen hetkeksi katsomaan ohjelmaa. Kauaa he eivät kuitenkaan jaksa olla paikoillaan, pojat hakevat legot ja duplot olkkariin, Aino askartelee omassa huoneessaan. Minä siivoan keittiön ja keitän itselleni kahvia, selaan somen ja kirjoitan blogia. Liina viihtyy ensin lattialla ja sitten sitterissä.

Syötän Liinan ja hän menee nukkumaan ulos vaunuihin, pian iskä tulee kotiin. Kello on yhtäkkiä siis kolme, koko porukka toimii vähän hitaasti. Ulkohommiinkaan ei pääse, vettä satelee. Soossaan välipalaksi (lähinnä itselleni) omena-banaani-kiivi-hunaja-pellavansiemenöljy-smoothien, mutta saankin sitä vain pienen lasillisen, koska pojat haluavat ensin maistaa ja sitten yllätyksekseni pyytävät lisää. Smoothie loppuu kesken, lupaan tehdä sitä lisää seuraavan kauppareissun jälkeen. Aino ei halua edes maistaa, hän syö hedelmät mieluiten erikseen. 

Laitamme saunan lämpiämään viideltä, keräämme legot ja lelut pois, iskä polttaa roskia takassa, minä imuroin ja teen Ainon ja Einon kanssa lettutaikinan valmiiksi. Heti saunan jälkeen lapset syövät puuroa ja ruisleipää, iskä aloittaa lettujen paiston takaterassilla muurikka-pannulla. Minä vatkaan vispikerman ja siivoan ja järjestelen huushollin lasten riehuessa vuoroin sisällä, vuoroin ulkona. Meno on välillä ihan päätöntä. Onneksi lettujen iskeytyessä pöytään koko porukka rauhoittuu siltä seisomalta.

Lettukestien jälkeen (puoli yhdeksän maissa) koko porukka on valmis nukkumaan. Huh. Hampaiden pesu, pusut ja halit, iskä lukee kirjaa, lapset ovat nopeasti unessa. Kun iskä nukuttaa isompia, minä syötän Liinaa, ihailen ilta-aurinkoa ja kökötän somessa. Yhdeksän jälkeen isommat nukkuvat, Liina nukahtaa tissille ja siirrän hänet sohvalle. Siivoan keittiön loppuun ja lösähdän itsekin sohvalle. Yhdentoista jälkeen siirrän Liinan omaan sänkyynsä todeten, ettei hän enää syö ja käyn itsekin nukkumaan.

Päivästä jäi päällimäisenä mieleen se, kuinka kesäkuu vaihtui taas ihan yllättäen. On outoa, kun jääkaapin ovessa ei ole yhtään lappusta, kevätretki-tiedotetta tai lukujärjestystä. Seinäkalenteri silti on ja pysyy, tällekin kuulle osuu niin monta neuvola- ja lääkärikäyntiä ynnä muuta pientä mukavaa, että ilman sitä emme edelleenkään tule toimeen. Kesäkuun kuva on minusta mitä osuvin. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti