tiistai 20. lokakuuta 2015

Näin he nukkuvat - viisi lasta + hyvät yöunet = mahdoton yhtälö?

Pitkästä aikaa ajattelin avata teille hieman meidän öitä. Tai ei niissä nyt oikeastaan ihan hirveästi mitään avattavaa ole, mutta jos jotakuta vaikka sattuisi kiinnostamaan: tällä hetkellä meillä nukutaan hyvin, jollei jopa erinomaisesti olosuhteet huomioon ottaen.

On aikoja, jolloin herään aamulla niin väsyneenä, että tuntuu kuin en olisi nukkunut yhtään. Silloin itselläni on (jäätävästä väsymyksestä huolimatta/johtuen) nukahtamisvaikeuksia ja/tai uni on syystä tai toisesta levotonta. Lisäksi osa lapsista tai kaikki heräävät yöllä vähintään kerran johonkin, useimmiten janoon. Kun itse saan unenpäästä kiinni vasta kahden aikaan ja herään seitsemältä, viisi herätystä noiden tuntien aikana on aika paljon. Varsinkin, kun yöllisen herätyksen jälkeen saattaa olla hankala päästä uudestaan uneen - kunnes jollakin on taas joku hätä ja "herään" uudestaan. 

Onneksi näitä aikoja on suhteellisen vähän ja jotenkin kummasti selviydyn huonoimmistakin päivistä kunnialla. 

Huonoina päivinä haaveilen hyvistä öistä. Nyt meillä on hyviä öitä, kaikki nukkuvat hyvin, Liinakaan ei ole moneen yöhön herännyt syömään vaan on nukkunut aamuun asti heräämättä. Touko on nukkunut levollisesti eikä ole herännyt itkemään milloin mistäkin syystä. Melkein kaikki lapset ovat nukkuneet yöt omissa sängyissään, "ainoastaan" Aino ja Sulo ovat useasti aamulla vieressä. Suoranaista luksusta.

Lapset nukahtavat noin yhdeksän aikaan illalla ja heräävät puoli kahdeksan ja yhdeksän välillä. Vain Liina nukkuu päiväunia, Touko joskus harvakseltaan nukahtaa autoon tai sohvalle. Aino nukkuu omassa huoneessa, Eino omassa ja Sulo ja Touko yhdessä huoneessa, Liina meidän sängyn vieressä pinnasängyssä. Tämä järjestely toimii nyt hyvin, lapset nukahtavat illalla nopeasti ja helposti.

Pitkään aikaan en ole nukahtanut keskellä yötä Toukon sängyn viereen lattialle ja herännyt tunnin päästä siihen, että palelee ihan pirusti. Pitkään aikaan en ole herännyt siihen, että joku makaa naamani päällä tai valittaa kipeää mahaa. Tosin pari viikkoa sitten oli muutama yö, jolloin Touko saattoi istua olkkarissa sohvalla neljältä yöllä ja luulla, että on aamu. Ja kun hän nukahti viereeni meidän sänkyyn, heräsin tunnin päästä kun poika mätkähti lattialle. Mutta se oli pientä. Viiden lapsen kanssa suhteellisen hyvät yöunet eivät siis ole mahdoton yhtälö. Jos olisi, heitä ei olisi niin montaa. Lapset ovat perineet isänsä erinomaisen hyvät unenlahjat.

Katsokaapas vain, huomenna herään ihan puolikuolleena kun kehuin. Koko tuleva yö on varmasti yhtä hulabaloota, aamulla minä en herää herätyskelloon, Aino myöhästyy taksista ja sitä myöten koulusta ja aamuisesta koulukuvauksesta kun minä en saa autoa käyntiin tai siitä loppuu bensa kesken kaiken. Tai jotain sinne päin.

Tai sitten nukumme hyvin. Toivon, että tekin nukutte. 

6 kommenttia:

 1. Kiva kuulla että yöt siellä sujuvat. :) Kyllä ne kunnon unet on niin kullanarvoisia, sitä jaksaa sitten päivän porskuttaa menemään täydellä teholla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, unen merkityksen huomaa vasta sitten, kun sitä ei saa tarpeeksi.

   Poista
 2. Ihanaa, että sielläkin nukkuu lapset ja aikuiset makoisasti! 👍🏻😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu niin minustakin. :) Eihän sitä kenellekään huonoja yöunia toivo, voi kun saisikin joillekin edes osan niistä unista, mitä meillä parhaimmillaan nukutaan.

   Poista
 3. <3 hyvät ja kunnon yöunet on jokaiselle tarpeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, niin lapsille kuin aikuisillekin.

   Poista