torstai 21. huhtikuuta 2016

Mene metsään

Tämä aihe on muhinut mielessäni jo pitkään, mutta tänään sain varsinaisen nytkirjoitantästä-kohtauksen, kun silmiini osui otsikko "Metsäretki, halpa ja hyvä ohjelmanumero lapsille.". Tai jotain sinne päin, en ihan tarkkaan muista, mutta pointti oli se, että aika monessa jutussa tätänykyä kehotetaan menemään metsään.

Se on hassua. Ja outo. Outoa ihmisille, jotka ovat koko oman lapsuutensa leikkineet metsissä jopa kyllästymiseen saakka. Ihmisille, joiden mistä tahansa ikkunasta nähtävä maisema on metsää. Meidän lapset joutuvat suorastaan pakon edestä leikkimään metsissä ja siksi tuntuu hassulta, että nykyään järjestetään erikseen metsäretki-tapahtumia sun muita luontoaiheisia aktiviteettaja - ja vain siksi, että ihmiset muistaisivat mennä metsään. 

Älkää nyt käsittäkö väärin, minusta tällaisista asioista on ihan hyvä muistuttaa vähän väliä, sillä jos täällä metsän keskellä kiireinen arki tempaisee toisinaan mukaansa, niin varmasti niin tapahtuu ihan kaikkialla muuallakin. Meillä metsäläisillä on puolellamme tietenkin se etu, että metsä on ihan tuossa noin. Muutama metri ja siinä sitä ollaan, ihmetellään hirvenkakkoja ja muurahaispesiä. Metsää ei niin sanotusti pysty unohtamaan. Mutta eipä ole joka jätkällä ja mimmillä mahdollisuutta lampsia suin päin puolukoita poimimaan. Heillä on jotain muuta.

Nimittäin linja-autoja, isoja näyteikkunoita, jännittäviä leikkipuistoja ja -kenttiä. Meidän metsäläislapset olisivat kateudesta vihreitä, jos he pääsisivät ihmettelemään tällaisia kaupunkilaisten juttuja. Meidän metsäläislasten kanssa kun lähtee jalan meidän oman pienen pitäjän (noin 10 000 asukasta) keskustaan, sadan metrin matka kestää puoli tuntia. Koska siellä on liikennettä, ihmisiä, ihmeellisiä rakennuksia, ihmeellisiä juttuja mitä he ihmeissään tuijottelevat ja kommentoivat. Meidän lasten unelma-kesäreissu liittyisi varmasti jotenkin esimerkiksi ison kaupungin rautatieasemalla kököttämiseen. Älkääkä taaskaan käsittäkö väärin, emme pidä lapsiamme täällä missään eristyksissä, päinvastoin, mutta meidän perheelle on aika epätavallista vain käyskennellä keskustassa: kauppareissut ja harrastuksiin kuskaamiset tapahtuvat autolla ja kesällä jätskikioskilla käyminen on suorastaan koko kesän (ihmeellinen) kohokohta.

Me käyskentelemme täällä metsäpoluilla ja hiekkateillä. Ja se tekee muuten omalle sielullekin suhteellisen hyvää: esimerkiksi tänään käppäilimme perhekerhosta Einon, Sulon, Toukon ja Liinan kanssa vajaan kolmen kilometrin matkan kotiin. Liina nukkui rattaissa, mutta pojat kävelivät. Sellaisella matkalla jos missä unohtuu kyllä ihan kaikki, kelloakaan en katsonut kertaakaan. Sellaisella matkalla saa heittää hyvästit aikatauluille ja kiireelle, kaikille hektisille ajatuksille. Sillä matkalla ei ollut mihinkään kiire, sillä poikien mielenkiinnon varastivat vähän väliä leskenlehdet, maailman parhaimmat matojenkaivamispaikat ja ylitsemme lentävät joutsenet.

Itse oleskelen puolivahingossa luonnossa ja metsässä niin paljon, että se on jo ihan itsestäänselvyys. Kun hermoja kiristää tai muuten vain hermostuttaa, jätän puhelimen sisälle ja lähden lasten kanssa katsomaan, että joko purossa virtaa vesi.

Minä valitsen metsän. Kaiken arkihäsellyksen ja informaatiotulvan keskellä on mahtavaa, että voi mennä metsään. Ja saattaa olla, että meidän lapset olisivat ihan yhtä innoissaan telttaretkestä kuin rautatieasemasta. Suosittelen, menkää metsään. Ja ottakaa tenavat mukaan.     

2 kommenttia:

 1. Metsä <3
  Olen oman lapsuuteni leikit elänyt ja kokenut metsässä ja sen haluaisin omillenikin siirtää :)
  Vaikka tällä hetkellä asutaankin keskustan tuntumassa, on tästä ihan kiven heitto lähimetsään.. sielläpä ne isommat ja pienemmät tykkäävät viipottaa ja tonkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minäkin toivon, että lapset kokisivat lapsuuden luonnon helmoissa positiivisena asiana eikä ollenkaan sellaisena "korvessa" asumisena. Itsehän muistan joskus teininä ärsyyntyneeni landemaisuuteen, mutta kappas, niin sitä vaan veri veti takaisin sinne mistä ollaan tultukin - eli metsään. :D

   Poista