keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Helppo pataleipä

Minä olen ihan älyttömän laiska leivän leipoja. Jos olisi vielä laiskempi, en leipoisi ollenkaan. Siksi kehittelen ja etsin aina mitä yksinkertaisimpia keinoja ja ohjeita tehdä leipää, sillä eihän itse tehtyä, uunituoretta leipää voita mikään.

Yksi tämänhetkisistä suosikeistani on pataleipä: ei vaivaamista tai jauhojen kanssa sotkemista. Lopputuloksena päältä rapea ja sisältä pehmeä "maalaisleipä", mikä vie kaikessa yksinkertaisuudessaan kielen mennessään!

Näitä ohjeita on netissä varmasti pilvin pimein enkä todellakaan ole tätä itse keksinyt, joten kaikki kunnia heille, jotka ovat aikanaan osanneet sotkea oikeat aineet oikeassa mittasuhteessa keskenään ja vielä viitsinyt kirjata ohjeen ylös. Seuraavan ohjeen avulla olen tehnyt äärimmäisen onnistunutta pataleipää.

7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3½ dl lämmintä vettä (+42)

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lopuksi vesi sekaan. Taikina sekoitetaan, ei vaivata, ja jätetään kulhoon tekeytymään (sulje tiiviisti kelmulla) 12-18 tunniksi.

Seuraavaksi sekoitetaan joukkoon lisää jauhoja (itse sekoitan ne suoraan taikinan sekaan kulhoon, ei tule sotkua) ja pyöräytetään taikinasta pallo. Edelleenkään ei kummemmin vaivata, ei haittaa vaikka taikina olisi löysää tai vaikka pallo ei olisi pyöreä. Annetaan kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa.

Taikinapalleron kohotessa lämmitetään uunin 225 asteeseen. Kun uuni lämpiää, laitetaan tyhjä pata uuniin. Kun taikina on kohonnut noin puolisen tuntia (joskus minulla kohoaa kauemminkin kun unohdun tekemään jotain muuta), otetaan tyhjä pata pois uunista, nostetaan taikinapallo lämpöiseen pataan ja laitetaan takaisin uuniin. Kansi päälle! 

Puolen tunnin paistamisen jälkeen otetaan kansi pois päältä ja paistetaan vielä vartti. Sitten annetaan jäähtyä ja nautitaan. Meillä tällainen yksi leipä syödään yleensä siltä seisomalta eli uuden taikinan voi laittaa tekeytymään heti kun edellisen on saanut uuniin. :D 

Itse käytän patana sellaista ihan tavallista kannellista uunipataa, missä valmistan mm. lihapadan.

Ja eikun leipomaan! Tämän osaa tehdä kuka tahansa. ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti