tiistai 4. lokakuuta 2016

Anna mun kaikki kestää

Jokin aika sitten poistin kännykästäni kaikki uutissovellukset (eli sen yhden, iltalehden), koska suurin osa uutisista oli joko äärimmäisen ahdistavia tai täysin turhia, tyyliin "älä teet tätä virhettä krapulassa" tai "olet aina siivonnut vaatekaappisi väärin - näin se pitäisi tehdä". Silloin tällöin törmään kuitenkin kumpaankin uutistyyppiin facebookissa.

Tänään törmäsin uutiseen siitä, miksi lapsille ei kannattaisi antaa lupaa hyppiä syksyisissä lehtikasoissa. 

Jo pelkkä otsikko sai minut ensin uteliaaksi, sitten epäuskoiseksi ja lopulta erittäin huvittuneeksi. Ajattelin, että vihdoin ja viimein saan selville jotain, mitä en silloin itse lapsena lehtikasoissa hyppiessäni ja nyt myöhemmin omien lasten kasoissa hyppimistä katsoessani hoksannut.

Vaaroja listattiin kolme: epäpuhtaudet, elukat ja haavat.

Kasoissa voi piillä esimerkiksi hometta, mikä hankaloittaa mm. allergisten elämää huomattavasti.

Joku kasassa syystorkuilla ollut käärme saattaisi yllättää tai punkki puraista.

Lisäksi kasat sisältävät melkoisia määriä risuja ja "kaikkea muuta terävää", mitkä voivat aiheuttaa naarmuja ja haavoja.

Ei sillä, että toivoisin mitään edellisistä kenellekään enkä todellakaan ole sitä mieltä, että niitä pitäisi varta vasten lähteä hakemaan, mutta silti. Oikeasti. Ettäkö oikein voi naarmuja tulla. Olipa oikein joku tutkija kommentoinut, että kasat olisi syytä korjata mahdollisimman nopeasti pois, etteivät lapset jää tienposkessa olevassa lehtikasassa telmiessään auton alle. 

Uteliaisuus vaihtui siis nopeasti epäuskoiseksi puhinaksi, kun toistin uutisen pääkohdat miehelleni. Edelleen mietin, että olikohan koko juttu vain joku suuri vitsi (siinä se huvittuneisuus). Nimittäin kun ihan näin maalaisjärjellä ajattelee, niin hometta ja epäpuhtauksia on ihan joka paikassa, punkkeja piilee joka pusikossa ja haavat ja naarmut - ihminen voi teloa itsensä pahastikin ihan vain kävellessään tasaisella maalla. Varovainen voi ja pitääkin olla, ei siinä mitään ja voihan se olla, että tuiki tuntemattomaan kasaan ei oikeasti kannata summa mutikassa hypätä, mutta tuosta jutusta tuli kyllä sellainen fiilis, että lapset pitäisi ulos lähtiessä pukea kuplamuoviin eikä leikkikentällä tai metsässä saisi koskea saatika tehdä yhtään mitään. Oikeastaan olisi parempi jäädä vain kotiin, sillä kuka nyt haluaisi tieten tahtoen lähteä vaarantamaan terveyttään ja elämään oikeaa elämää.

Niin että olkaahan varovasti niiden lehtikasojen kanssa siellä!

7 kommenttia:

 1. Mä olen kieltänyt lehtikasoissa pomppimisen sen takia, että ei ole kiva mennä levittämään toisten vaivalla harvoimaa kasaa. Oman pihan lapset ovat haravoineet itse ison kasan ja siinä sitten pomppivat ja sitä vapaasti levittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai, tuohan on asia erikseen! Omissa kasoissa hypitään, ei muiden. :)

   Poista
 2. Mä olen kieltänyt lehtikasoissa pomppimisen sen takia, että ei ole kiva mennä levittämään toisten vaivalla harvoimaa kasaa. Oman pihan lapset ovat haravoineet itse ison kasan ja siinä sitten pomppivat ja sitä vapaasti levittävät.

  VastaaPoista
 3. Mua ärsyttää nykyäänkin ihan yleisesti se, kun lapsia kielletään jatkuvasti tekemästä kaikkea siksi, että jotain voi sattua. Sitten ihmetellään, kun ei ne 3-5-vuotiaat jaksa keskittyä istumaan penkillä ja pyöritellä peukaloita. Tai vastaavasti paheksutaan sitä puhelimilla/tableteilla pelaamista. Eihän niiden lasten anneta tehdä mitään muuta kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tai vastaavasti ihmetellään, että miksi lapset ovat niin kömpelöitä eivätkä osaa tehdä mitään: no ei se mikään ihme ole kun mitään ei anneta tehdä. Onneksi valtaosa ihmisistä osaa edelleen käyttää maalaisjärkeä. :)

   Poista
 4. Huh huh, maalaisjärjen käyttö lie sallittua. Sitä sais sit tuon perusteella kieltää elämästä elämää millään tavalla. Se vaara kun voi piillä siellä kotonakin. Hyppisin itekin lehtikasoissa,jos se olis mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, onneksi minun kokemukseni mukaan monelta vielä sitä maalaisjärkeä löytyy. :)

   Poista